Spring naar inhoud

Iets over het aanvaarden van een nalatenschap

mei 16, 2013

Als er (mogelijk) meer schulden dan baten zijn in een nalatenschap, is het verstandig beneficiair te aanvaarden. U raakt dan niet aansprakelijk met uw privé-vermogen voor de schulden van de overledene.

Soms is verwerpen de juiste keuze. Bij verwerpen moet u er echter aan denken dat de (negatieve) nalatenschap meteen overgaat op uw kinderen. Zij zullen dan ook weer moeten verwerpen, en als zij minderjarig zijn, zult u námens uw kinderen moeten verwerpen, waarvoor machtiging van de rechter nodig is. En als u én uw kinderen hebben verworpen, gaat de (ongewenste) erfenis naar de volgende groep, bijvoorbeeld de familie. Door beneficiair te aanvaarden gebeurt dit niet.

Soms is nog niet duidelijk dat er schulden zijn. Daarom is beneficiair aanvaarden vaak beter dan “zuiver aanvaarden”. U raakt dan niet aansprakelijk tegen schulden waarvan u pas later kennisneemt. Zuiver aanvaarden is dus alleen verstandig als u er niet over twijfelt dat de nalatenschap positief is.

Op dit moment is er sprake van een mogelijke verandering. Staatsecretaris Teeven (Justitie) wil erfgenamen beschermen tegen schulden waarvan zij pas op de hoogte raken als zij al zuiver hebben aanvaard, mits dit in het betreffende geval redelijk is. Een goed initiatief lijkt mij. Door velen is hier al langer op aangedrongen, en in andere landen werkt het ook al zo.

Advertenties

From → Nalatenschap

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: