Spring naar inhoud

Een executeur met afwikkelingsbewind

juni 5, 2013

Als er iemand overlijdt die is getrouwd of een partner heeft, dan is op grond van de wet of een testament deze partner vaak de persoon die de afwikkeling van de nalatenschap mag regelen, zonder medewerking van de kinderen. Dit moet dan wel volgen uit de wet of het testament.

In de situatie dat de kinderen de nalatenschap erven, of wanneer een andere groep erft, bijvoorbeeld neven en nichten, of andere personen die zijn benoemd in een testament, dan geldt het volgende.

De hoofdregel is dat de erfgenamen sámen bevoegd zijn om de nalatenschap te verdelen. Zij moeten dan overeenstemming bereiken over de manier waarop dit gebeurt. Komen zij er niet uit, dan ligt de afwikkeling stil.

Voor deze situatie kan het nuttig zijn om een executeur te benoemen met extra bevoegdheden: een afwikkelingsbewindvoerder. Dit kan één van de erfgenamen zijn, maar ook een onafhankelijk persoon, bijvoorbeeld een notaris. De afwikkelingsbewindvoerder kan zelfstandig zorgen voor de verdeling van de nalatenschap, zonder dat medewerking nodig is van de (andere) erfgenamen. De bewindvoerder kan bijvoorbeeld zelfstandig de woning van de overledene verkopen, en de opbrengst vervolgens uitkeren aan de erfgenamen.

Als de erfgenamen er naar verwachting zelf wel uitkomen, en het verder niet zo’n grote groep betreft, dan kan de benoeming van een afwikkelingsbewindvoerder allicht achterwege blijven. In andere situaties is zo’n benoeming, in een testament, vaak aan te raden.

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: