Spring naar inhoud

Rente op de erfdelen van de kinderen

juni 11, 2013

Als u geen testament heeft en u overlijdt, is de wettelijke regeling van toepassing. Voor gehuwden met kinderen geldt dan de “wettelijke verdeling”. Dit betekent dat de hele nalatenschap wordt toegedeeld aan de langstlevende echtgenoot of echtgenote en dat de kinderen hun erfdeel krijgen in de vorm van een geldvordering. Deze kunnen zij pas opeisen als de langstlevende ook overlijdt. Zo blijft de langstlevende goed verzorgd achter, maar wordt er toch op papier wat gereserveerd voor de kinderen.

Deze geldvorderingen van de kinderen kunnen zij opeisen bij overlijden van de langstlevende. Dit heeft invloed op de erfbelasting. Zij kunnen namelijk de geldvordering uit het eerste overlijden, aftrekken van hun erfenis bij het overlijden van de langstlevende, het tweede overlijden. Des te hoger de geldvordering dus, des te minder erfbelasting betalen zij bij het tweede overlijden.

Er is een manier om deze geldvordering te verhogen, en dus erfbelasting te besparen: door een rente in te stellen op de geldvordering. Als deze rente bijvoorbeeld 6% is, en de langstlevende nog 10 jaar leeft na het eerste overlijden, dan wordt de geldvordering met 60% verhoogd (plus nog rente over de rente).

Het instellen van een rente op de geldvorderingen van de kinderen is mogelijk als de wettelijke regeling van toepassing is (de wettelijke verdeling). Als u al een testament heeft, dan bepaalt dat testament echter of er wel of geen keuze kan worden gemaakt voor een rente. Vooral bij wat oudere testamenten is deze mogelijkheid er vaak niet. Dat is natuurlijk zonde, want zo’n optionele rente kan op een eenvoudige manier zorgen voor een besparing van duizenden euro’s erfbelasting.

Mijn advies is dus, in dit verband: als u een wat ouder testament heeft, laat hier dan eens naar kijken door een notaris.

Link naar de website van ons kantoor

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: