Spring naar inhoud

Nog enkele korte opmerkingen over schenken, AWBZ en de eigen bijdrage

september 24, 2013

In een eerder bericht heb ik het al gehad over de eigen bijdrage voor de AWBZ. Hieronder volgen nog enkele opmerkingen die daarmee verband houden.

De notaris kan u informeren over de mogelijkheid om te schenken aan uw kinderen. Zo’n schenking komt dan in mindering op uw vermogen. Dat kan een flinke besparing aan erfbelasting opleveren. Ook de hoogte van de eigen bijdrage voor AWBZ wordt daardoor beïnvloed, want het vermogen van de ouders wordt door de schenking lager.

Vooral als het grootste deel van het vermogen uit een woonhuis bestaat, en niet uit geld op de bank, is het noodzakelijk om de grote schenkingen op “papier” te doen. Dit betekent dat de ouders de beschikking over het geschonken vermogen houden door dit direct na de schenking van hun kind terug te lenen. Jaarlijks moet hierover dan 6 % rente betaald worden. Dat is soms een forse rentelast, die alleen op te brengen is als er voldoende inkomen is.

De kinderen moeten jaarlijks 1,2 % Box III Inkomstenbelasting over het geschonkene betalen, terwijl de schenking er bij de ouders afgaat in box III.

U ziet dat schenken op diverse terreinen verschillende gevolgen kan hebben. Daarom is het nodig dat u zich goed laat informeren over al datgene wat in uw situatie speelt en daaruit de beste keuze maakt.

Voor informatie over de eigen bijdrage kunt u goed terecht op de website van het CAK. Daar kunt u ook op relatief eenvoudige wijze uw eigen bijdrage berekenen. U kunt daarvoor klikken op deze link. Indien u wilt weten welke mogelijkheden u heeft om ervoor te zorgen dat u een lagere eigen bijdrage betaalt, kunt u het beste contact opnemen met een notaris.

Door te klikken op deze link gaat u naar een artikel over de AWBZ op onze website.

Advertenties

From → Schenken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: