Spring naar inhoud

Samenwonen: de wet regelt het niet

november 14, 2013

Voor gehuwden gelden diverse wetten met regelingen bij overlijden en uit elkaar gaan. Voor samenwoners is opvallend weinig geregeld.

Hieronder ga ik heel kort in op enkele situaties waarin samenwoners zichzelf tekort doen als ze niet een en ander laten vastleggen bij een notaris.

Er is een koophuis.

Zonder nadere regeling gaat bij overlijden het aandeel van de overleden partner naar de familie of de kinderen, en níet naar de overblijvende partner. Met een samenlevingscontract of een testament kan dit worden opgelost. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over investeringen in de woning door de partners, en de gevolgen daarvan bij uit elkaar gaan.

Er zijn kinderen

Als een van de partners overlijdt, zijn diens kinderen de wettelijke erfgenamen. Om te zorgen dat de overblijvende partner verzorgd achterblijft, is een samenlevingscontract en testament nodig.

Er is spaargeld of ander privévermogen

Zelfs als het spaargeld op een en/of-rekening staat, is het geen gezamenlijke eigendom. Degene die een bepaald bedrag op de rekening heeft gestort, blijft hiervan eigenaar, ook bij uit elkaar gaan. In een samenlevingscontract is hier iets aan te veranderen. Ook kan er worden vastgelegd dat het spaargeld bij overlijden naar de overblijvende partner gaat, en niet naar de familie of de kinderen.

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: