Spring naar inhoud

Software: De spil in uw bedrijfsproces

december 2, 2016

Software: De spil in uw bedrijfsproces

Software is tegenwoordig bedrijfskritisch geworden. U kunt als ondernemer niet zonder. Uitval van software is dan ook  een direct gevaar voor de uitvoering en continuïteit.

Uw leverancier onderhoudt  deze software daarom regelmatig. De basis van alle software is de broncode. Daarover beschikt u niet, want u heeft alleen een gebruiksrecht.

Wat nu, als door verkoop van (onderdelen van) de software, beëindiging van het onderhoud of een faillissement van de leverancier dit onderhoud stokt en de software daardoor vastloopt ?  Allemaal gevaarlijke ontwikkelingen.

De enige manier om dit soort risico’s het hoofd te bieden, is toegang tot de broncode van de software. De broncode, versterkt met een back-up service, stelt u in staat om alles draaiende te houden.

Om deze toegang te garanderen is er de zogenaamde ‘broncode-escrow’. De enige waterdichte regeling daarin is de notarieel vastgelegde broncode-escrow van de Software Borg Stichting en de IT-notaris, een notaris gespecialiseerd in IT-recht.

Zo’n escrow ( zeg maar: “veiligheidsklem”)  bestaat uit een overeenkomst die u of uw leverancier heeft gesloten met de IT-notaris. Deze notaris kan u dan bij calamiteiten toegang tot de broncode geven en u zo de mogelijkheid geven de software draaiend te houden.

De notaris is hiervoor zeer geschikt: Zijn akte van depot met de broncode  blijft altijd toegankelijk, wordt 100 jaar bewaard, en heeft dwingende rechtskracht. Dit onderscheidt de IT-notaris van andere trusted third parties, die deze toegang nooit absoluut kunnen garanderen.

De IT-notaris werkt daarbij voor technische ondersteuning samen met Software Borg Stichting . Denkt daarbij aan de controle van de gedeponeerde broncode, zodat deze ook de echte is.

Wilt u zeker zijn van de continue beschikbaarheid van essentiële software voor uw onderneming en uw klanten, zorg dan voor een broncode-escrow bij een IT-notaris. U bent altijd welkom voor meer informatie hierover.

https://www.schretlennotaris.nl/index.php/nl/it-notaris

Advertenties

From → IT-notaris

One Comment
  1. Dit is op Notaris in Mierlo herblogden reageerde:

    Interessant en actueel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: